O NAMA

Telecentar iz Zagreba je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 2005. godine kao koordinacijski centar regionalne mreže nevladinih organizacija iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Regionalna mreža Telecentara razvila je program cjeloživotnog učenja s 32 modula informatike, engleskog jezika, životnih vještina i poduzetništva. U razdoblju od 2005. do 2008. godine program je pohađalo preko 5,000 polaznika.

Video radionice 2010. godine u zaleđu Zadra

2005. godine snimljen je prvi promotivni film Hrvatski izvoz za udrugu Hrvatski izvoznici. Iduće godine je za Hrvatsku turističku zajednicu (HTZ) snimljen film Hrvatska – domovina Marka Pola koji je preveden na engleski, ruski, španjolski, kineski i japanski i distribuiran u 100.000 DVD primjeraka diljem svijeta. 2007. je snimljen drugi promotivni film za HTZ Croatian Flower Garden koji je sudjelovao u predstavljanju ruralnih turističkih destinacija u sklopu EU projekta European Destinations of Excellence. Između 2007. i 2010. snimljena su tri dokumentarna filma Četiri priče Dubrave, Tajland zemlja osmijeha i Afrička palma, a od 2008. do 2009. proizveden je serijal glazbenih emisija Brutalica.

Get Online Week 2013 u prvom medijskom praktikumu u Grafičkoj školi u Zagrebu

Od 2009. do 2010. Telecentar je u suradnji sa Grafičkom školom u Zagrebu realizirao projekte Perimetar i Škola multimedije u kojima je proveden niz izvannastavnih radionica videa i web dizajna, te realizirana video produkcija reportaža na teme civilnog društva, cjeloživotnog učenja, kulture i umjetnosti, te energetike i ekologije. U razdoblju 2012-2017 Telecentar je sudjelovao u 10 projekata financiranih iz fondova Europske unije Medijska pismenost za 21. stoljeće , Telecentre Multimedia AcademyUnite ITiProfessional, Trans eScoutsGeneration 0101, CODEMOB – teaching coding and mobile devices in telecentresEuropean Youth News ExchangeProvedba Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području multimedije i Youth ePerspectives on Migration.

Godišnja konferencija Telecentre Europe 2014. godine u Zagrebu

Od 2009. godine Telecentar je član međunarodne organizacije Telecentre-Europe AISBL koja okuplja članice iz 28 zemalja sa sjedištem u Bruxellesu. Telecentre-Europe provodi projekte digitalne inkluzije, razvoja digitalnih kompetencija i koordinira pan-europsku kampanju Get Online Week. Od 2013. godine, Telecentre-Europe sudjeluje u Velikoj koaliciji za zapošljavanje u digitalnoj industriji, partnerskoj inicijativi četiri opće uprave Europske komisije, najvećih kompanija i neprofitnih organizacija iz sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Ljetna škola za e-facilitatore 2015. godine u Rovinju

2015. i 2016. godine Telecentar je organizirao ljetne škole za djecu i e-facilitatore u Centru M.A.R.E. u Rovinju. 2016. godine je dogovorenu strateška suradnja s Centrom za kulturu Trešnjevka (CeKaTe), gdje su za vrijeme ljetnih i zimskih praznika organizirane radionice media laba i game laba za djecu. U CeKaTe-u je otvoren i drugi medijski praktikum, koji će služiti kao resursni centar za razvoj medijske pismenosti u trešnjevačkim osnovnim i srednjim školama.

Radionice game laba 2016. godine u Zagrebu

Predstavnik Telecentra je u razdoblju 2010-2011 sudjelovao u izradi standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i kurikuluma za formalni strukovni program medijskih tehničara. Od 2015. godine, Telecentar je koordinacijski centar Nacionalne koalicije za zapošljavanje  u digitalnoj industriji pod nazivom Digitalna agenda za kreativnu Hrvatsku. Od 2016. Telecentar je član Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija.