MEDIJSKI PRAKTIKUM

Na UNESCO-vom forumu o medijskoj pismenosti u Parizu 2014. godine, usvojena je Telecentrova preporuka o potrebi otvaranja medijskih praktikuma  u obrazovnim i kulturnim ustanovama. Kreiranje multimedijskih sadržaja je prepoznato kao ključan alat u razvoju digitalnog gospodarstva. Prvi medijski praktikum je otvoren 2013. u Grafičkoj školi u Zagrebu, a drugi 2016. godine u Centru za kulturu Trešnjevka. Telecentar je sudjelovao u izradi medijskih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija, strukovnih i visokoškolskih kurikuluma, te izdavanju udžbenika iz fotografije, zvuka i videa za medijske tehničare. U radionicama medijskog praktikuma, primjenjuju se metode projektnog učenja, koje omogućuju sveobuhvatni razvoj ključnih kompetencija djece i mladih.

MOBILNO NOVINARSTVO

Sadržaj radionica: mobilno novinarstvo i ljudska prava, mobilno novinarstvo i digitalno pripovijedanje, mobilno novinarstvo i digitalne tehnologije, mobilno novinarstvo i audio-vizualna produkcija, zaštita intelektualnog vlasništva i autorskih prava.

WEB DIZAJN

Sadržaj radionica: HTML 5 (HyperText Markup Language), CSS 3 (Cascading Style Sheets), WordPress CMS (Content Management System), osnove JavaScript-a, registracija domene, web hosting i cPanel, SEO (Search Engine Optimisation).

DIGITALNI VIDEO

Sadržaj radionica: formati, planovi, pravila kadriranja i snimanja sekvenci, podešavanje audio-vizualnih parametara na kameri, snimanje i unošenje video, audio i grafičkih datoteka u računalo, montaža i izvoz datoteka.

DIGITALNI ZVUK

Sadržaj radionica: osnovni tipovi i karakteristike mikrofona, povezivanje uređaja u jednostavan sustav za audio produkciju, community radio i podcasting, snimanje i unošenje zvuka u računalo, montaža i izvoz datoteka.

DIGITALNA FOTOGRAFIJA

Sadržaj radionica: principi kompozicije slike, dijelovi fotoaparata i fotografske opreme, rezolucija, ekspozicija, balans bijele boje, ISO osjetljivost, dubinska oštrina, osnovna svjetlosna pozicija,  unošenje i obrada slika na računalu, izvoz datoteka.

GAME LAB

Sadržaj radionica: Hour of Code (Minecraft, Star Wars), Kodu Game Lab, izrada scenarija računalne igre, kreiranje likova i scene, snimanje zvučnih efekata, računalne animacije, vizualno programiranje i Construct 2, objavljivanje igara na internetu.